O sculptură a lui Constantin Brâncuși, considerată pierdută, a fost DESCOPERITĂ și adusă în România. Unde și când va putea fi admirată

O sculptură a lui Constantin Brâncuși, considerată pierdută, a fost DESCOPERITĂ și adusă în România. Unde și când va putea fi admirată
Publicat: 15/02/2024, 15:27
Actualizat: 15/02/2024, 16:20

În anul 2024, Ziua Națională Brâncuși este marcată printr-un eveniment cu totul deosebit. O lucrare inedită a lui Constantin Brâncuși sosește în premieră în România.

Este vorba despre o lucrare realizată de sculptorul Constantin Brâncuși în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”.

Această lucrare reprezintă „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”. Sculptura a fost recent adjudecată la o licitație internațională din Paris, de un colecționar român”, au trasmis reprezentanții Artmark.

Evenimentul de dezvelire și prima întâlnire cu publicul a acestei lucrări va avea loc sâmbătă, 17 februarie, la Palatul Cesianu-Racoviță (str. C.A. Rosetti nr. 5), de la ora 16.00, în prezența doamnei Doina Lemny, istoric parizian de artă, cercetătoare specializată în opera sculptorului Constantin Brâncuși și unul dintre cei mai cunoscuți exegeți ai operei marelui artist, aflată într-o vizită extraordinară în România.

„O operă care nu a fost niciodată văzută”

Doina Lemny va susține, cu această ocazie deosebită, o conferință în care va detalia aspecte puțin cunoscute din biografia artistului, precum și circumstanțele realizării acestei opere considerate pierdute. Începem astfel „Brâncuși Exclusiv”, o expoziție ce va fi liber deschisă publicului, până în data de 25 februarie, și va putea fi vizitată zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 10.00-20.00.

„Ziua Națională Brâncuși din fiecare an implică o evocare a personalității artistului devenit un simbol al creativității românești. Dar rareori se întâmplă să aducem în atenția publicului o operă care nu a fost niciodată văzută. Artmark prezintă anul acesta o operă cu totul inedită, considerată pierdută sau distrusă – după cum obișnuia artistul să procedeze. A fost reprezentată până acum printr-o singură fotografie din colecția colecționarului englez David Grob, care a fost prezentată în cadrul expoziției Brâncuși de la Timișoara – «Surse românești și perspective universale»”, a declarat Doina Lemny.

„Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”

„Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)” este una dintre ultimele lucrări realizate de sculptor

„Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)” este una dintre ultimele lucrări realizate de sculptor în manieră impresionistă, sub influența maestrului său de atunci Auguste Rodin, înainte de a începe, în 1907, să cioplească direct în piatră. Acest bust apare și în fotografiile din atelierul lui Constantin Brâncuși din Piața Dauphine nr. 16 din Paris.

  • Sculptura înfățișează un portret de bărbat, dotat cu o impresionantă mustață à la française, și a fost cunoscută mult timp sub numele „Portretul lui M.G.”, dintr-o confuzie.
  • Este, de fapt, portretul lui Achille Baldé, chelner în cafeneaua în care Brâncuși a lucrat, ca spălător de vase, în primul an al sosirii sale la Paris.

Lucrarea este reprodusă în cele mai importante cataloage Brâncuși, după o fotografie păstrată la Centrul Pompidou, și este o „verigă” care face legătura dintre lucrările românești de dinainte de epoca pariziană și ceea ce va urma începând cu anii 1907-1908, și anume „Rugăciunea” și „Cumințenia pământului”, lucrări care deschid drumul celebrelor sale capodopere modernist-abstractizante.

„Arta este o oglindă în care fiecare vede ceea ce gândește. În artă ceea ce contează e bucuria. Nu e nevoie să înțelegi. Ești fericit că vezi! Frumosul nu aparține nimănui, este al tuturor și fiecare îl obține după puteri. Sculpturile mele nu trebuie să fie respectate, ci iubite. Trebuie să-ți vină să te joci cu ele. Priviți sculpturile mele până le veți vedea”, iată doar câteva dintre cele mai cunoscute aforisme lăsate posterității de Constantin Brâncuși (19 februarie 1876, Hobița, România – 16 martie 1957, Paris, Franța).


Citește și:

Casa lui Amza Pellea de la Băilești va deveni MUZEU

“Asta-s eu, Victor Rebengiuc“, o carte despre MARELE ACTOR, la vârsta de 91 de ani

Ziua Culturii Naționale | EVENIMENT expozițional inedit la Stockholm, în perioada 12 ianuarie – 29 februarie 2024

Cine este Bianca Boeroiu, românca ce a câștigat premiul Emmy pentru machiajele din serialul „Wednesday”

FOTO | Ministrul Culturii anunță o nouă licitație pentru restaurarea Palatului Cantacuzino din București, care găzduiește Muzeul Enescu

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
EXCLUSIV | Faimosul atacant al ”Generației de Aur” a fost condamnat la închisoare!
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Petru, românul ucis în Congo de rebelii M23, era la ultima misiune și urma să...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O femeie din SUA, condamnată din greşeală pentru crimă, a stat 43 de ani după...
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Comoara ascunsă a României. Au fost chemați soldații să o protejeze
Cea mai mare capcană. Ce se întâmplă cu mesajele șterse din telefon
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Astronauții de pe Marte ar putea avea nevoie de dializă renală la întoarcerea pe Pământ
×